Arbetsgång vid juverhälsoarbete
Juverhälsa på besättningsnivå följs främst genom det övergripande nyckeltalet ”beräknat tankcelltal” (även kallat beräknat besättningscelltal). Olika besättningar har olika förutsättningar vilket gör att målnivåer för nyckeltalet behöver anpassas efter den enskilda besättningen, men ett beräknat celltal på över 250 000 celler/ml under en tolvmånadersperiod är alltid att betrakta som högt och bör föranleda ett förebyggande juverhälsoarbete. Vid ett celltal på över 300 000 celler/ml under en tolvmånadersperiod bör akutåtgärder sättas in. Även nyckeltalet ”andel kor som läkemedelsbehandlats för klinisk mastit” bör följas på besättningsnivå. Också för detta nyckeltal är det viktigt att sätta ett individuellt mål för besättningen bland annat utifrån vilka mikroorganismer som är vanligast förekommande. En årlig antibiotikabehandlingsincidens för klinisk mastit överstigande 10 procent är dock alltid hög och bör föranleda åtgärder.
Vid juverhälsoarbete i mjölkkobesättningar är det viktigt att använda ett systematiskt arbetssätt (Bild). Det är bland annat viktigt att ta fram grundläggande fakta om gården och få en god bild av juverhälsan. Det är även viktigt att ta del av tidigare undersökningar samt att sondera med gårdens ägare och personal för att klargöra deras inställning, motivation och mål. I arbetet bör man också inkludera andra rådgivare som är kopplade till gården.
När läget i besättningen är klarlagt bör gårdens tankcelltal, vanligast förekommande juverbakterier, gårdens mjölkningssystem och intresse/motivation för förändring ligga till grund för val av åtgärder.
Bild. Arbetsgång vid förebyggande juverhälsoarbete baserat på besättningens celltal, bakteriespektrum och driftsform.
Fördjupning
Läs mer i Celltalsakuten här: https://www.vxa.se/fakta/styrning-och-rutiner/mer-om-mjolk/celltalsakuten/
Läs mer om förebyggande juverhälsoarbete i bifogat dokument.