Spennekros orsakad av ischemi
Symtom och förekomst
Torra röda till svarta områden av nekros (vävnadsdöd) i huden på en eller flera spenar. Förändringarna ses oftast på insidan av spenarna och ibland även upp på undersidan av juvret. Ibland kan huden och i värsta fall hela spenen stötas bort. Hudförändringarna kan ibland klia mycket. Klådan kan leda till att djuret biter på spenen/spenarna så den/de skadas ytterligare. Sjukdomen förekommer främst bland förstakalvare och under de första 1-3 månaderna efter kalvning. Risken för juverinfektion och mastit ökar troligen.
Förekomsten i Sverige är okänd. I en studie i Storbritannien 2018 angav hälften av besättningarna att de haft fall någon gång. Hälften rapporterade sina första fall under de senaste 3 åren. Fall har även beskrivits i besättningar på Nya Zealand och i Tyskland. Vissa anger endast enstaka fall i en besättning men ”utbrott” av flera fall på kort tid i samma besättning har också beskrivits.
Orsaker
Förändringarna orsakas av ischemi dvs bristande blodförsörjning till vävnaden. Orsaken till ischemin är dock inte känd men är troligen multifaktoriell. Samband mellan spennekros och förekomst av juversår eller narig/torr spenhud i besättningen har rapporterats. Juverödem kan vara en orsaksfaktor genom att leda till syrebrist och klåda på grund av histaminfrisättning i vävnaden. En annan teori är att den normala bakteriefloran i spenhuden blivit störd vilket kan leda till ökad förekomst av vissa patogena bakterier. Det är dock oklart om dessa bakterier är en bidragande orsak till uppkomsten av nekroserna eller om bakterierna infekterat den skadade spenhuden sekundärt. Andra möjliga bidragande faktorer är mjölkning med förhöjt vakuum (>43 kPa) samt små spenar eftersom sådana är mer utsatta för skador i samband med mjölkning.
Åtgärder (provtagning, behandling, profylax)
Ingen provtagning behövs. Diagnos ställs baserat på symtom. Det finns tyvärr ingen effektiv behandling. Symtombaserad behandling (t. ex. sårvård, spenamputation, mastitbehandling) kan bli aktuell. I svåra fall rekommenderas avlivning av djuret. Enligt en studie från Storbritannien tillfrisknade cirka en femtedel av drabbade kor spontant medan en fjärdedel slogs ut/avlivades. Övriga kor fick varierande komplikationer som förlust av spene och mastit. Om fall uppstår i besättningen bör man överväga förebyggande åtgärder som minskar förekomsten av möjliga riskfaktorer.
Fördjupning
Läs mer om "Juverödem" på denna webbplats.
Läs mer (inklusive bilder) om spennekros här.